сряда, 4 септември 2013 г.

Стайните растения

Стайните растения не само разнообразяват и освежават помещенията в които се намират, но има и много ползи за здравето благодарение на тях. Стайните растения помагат за намаляване на стреса, действат положително при хора с чести главоболия, при проблеми с кръвното налягане и дори при страдащите то настинки, в същото време помагат за пречистване на въздуха. Последни проучвания показват, че болните се възстановяват по бързо, когато около тях има растения.

Основни грижи 
Грижата за домашните растения може да е много разнообразна, защото различните стайни растения идват от различна среда и поради тези причина имат различни изисквания, но има няколко правила, които ще ви помогнат в грижата за домашните растения.
Светлина и температура
Повечето домашни растения виреят в добре осветени, без течения места при нормални температури и достатъчно влажност. Въпреки това, някои растения имат специфични нужди. Например цъфтящите растения и тези с пъстри листа имат нужда от повече светлина спрямо тези, които са с чисто зелени листа, докато папратите обичат по-хладни и по-тъмни места. Кактусите и сукулентите обичат светлите первази, но избягвайте первазите с южно изложение през лятото, защото може да изгорят. Орхидеите предпочитат светло място, но светлината да е филтрирана и ако е възможно много свеж въздух и висока влажност. Като цяло, ако растежа е забавен, цъфтящите растения не цъфтят или пъстрите растения започнат за зеленеят, трябва да се поставят на по-осветено място.
Поливане и подхранване
Повечето домашни растения умират от преполиване. Старайте се да поддържате почвата влажна, но изчаквайте почти да изсъхне преди да полеете отново. Може да проверявате, като пипнете почвата с пръсти или използвате влагомер. Най-добре е да се поливат от горе растенията за да може излишната вода да се оттече. Стайните растения имат  нужда от повече поливане през пролетния и летния растежен сезон, отколкото през зимния. Папрати, бромелия, калатея и други тропически видове обичат ежедневното оросяване. Друг начин да увеличите влажността е да групирате растенията на табла с навлажнен чакъл.
Празнично поливане
Много стайни растения могат да оцелеят без вода до около две седмици. Саксиите трябва да са добре напоени с вода преди да заминете и ако са поставени в помещение без директна светлина също би помогнало. Въпреки, че много растения ще растат и без подхранване, редовното торене е много полезно, тъй като почвата в саксиите се изтощава много бързо. Цъфтящите растения обичат подхранването, а с редовно подхранване дават най-доброто от себе си. Препоръчваме ви да използвате специализирани торове като HOUSEPLANT FOCUS. Повечето стайни растения имат нужда и от подобрители, като PLANTULTRA, които компенсират намаляващата хранителна способност на почвата.  
Подрязване
Повечето растения са лесни за гледане. Махнете с ръка умиращите цветове и пожълтелите листа, а за клончета използвайте градинска ножица.
Цъфтеж и плодове
Много домашни растения правят цветове, това е знак, че растенията се развиват добре, много малко от тях произвеждат плод.
Вредители и болести
Домашните растения могат да бъдат засегнати от различни видове насекоми и паячета. За това е добре да се вземат превантивни мерки като се пръскат с предпазващ спрей като HOUSEPLANTMYST или с инсектицид.
Инструкции за пресаждане
Домашните растения трябва да се пресаждат всеки 12-18 месеца или ако състоянието на почвата е лошо. За най-добри резултати растенията трябва да се пресаждат рано през годината преди пролетния растежен сезон да започне, но може да се пресаждат и през цялото лято. Важно е да използвате качествени почвени смески. Ние ви препоръчваме HOUSEPLANT FOCUS REPOTTING MIX.
Пресаждане
Внимателно извадете растението от стара саксия. Разрохкайте корените и махнете остатъците от старата почва. Сложете на дъното на новата саксия малко количество от новата почва и поставете внимателно растението като внимателно слагате от почвената смеска между корените. Запълнете саксията с почва малко под ръба й.
Полейте така, че да видите оттичане на вода от долната страна на саксията. Оставете растението на сянка за около 2 – 3 седмици – това ще помогне за израстването на новите корени.
Започнете да подхранвате растенията до 6 седмици след като сте ги пресадили – това ще помогне за здравословния растеж. Подхранвайте редовно през растежния сезон и по-рядко през зимата. За най-добри резултати ви препоръчване да използвате специализирана течна тор за домашни растения HOUSEPLANT FOCUS и обогатител PLANT ULTRA.


Няма коментари:

Публикуване на коментар