вторник, 27 август 2013 г.

Основни грижи за маслинови дръвчета




Почва и условия за засаждане  Маслините растат най-добре в саксии с добър дренаж в почва на глинеста основа. Добрият дренаж е много важен. Отглеждането на маслинови дръвчета в саксии и контейнери има предимство поради факта, че при много студено време може да ги преместите в оранжерия или зимна градина. Може също така да ги увиете в градинарско руно или платнище предпазващо от студ.
Маслиновите дръвчета са бавно растящи, за това е добре да се пресаждат на всеки две до три години.
Ако искате да засадите дръвчето в почвата, почва с ниска до средна плодородност е за предпочитане. Ако го засадите в почва с висока плодородност може да израснат прекалено много листа и издънки и много малко плод.
Маслиновите дръвчета предпочитат кисели или алкални почви. Избягвайте места където може да се задържа вода през по-влажните месеци.
Светлина и температура
На слънчево място е по-добре. Южно или западно изложение с защита от северни ветрове е за предпочитане.
В области където минималната температура е около -2С0, няма нужда от допълнителна защита. Маслиновите дръвчета ще понесат дори и -7С0 за кратък период. Колкото по-голямо е дръвчето толкова по-ниска температура може да понесе.

Поливане и подхранване
Поливане е необходимо през летните месеци. Подхранва се от март до октомври с торове със средно до високо съдържание на азот.
Подрязване
Лесно е да се порязва маслиново дръвче. Редовното подрязване ще запази формата и големината на дръвчето както я предпочитате. Подрязвайте леко от средата на пролетта до ранното лято. Никога не подрязвайте през зимата. Като много средиземноморски растения, маслините имат нужда то време и топлина за да излекуват раните си.

Цъфтеж и плодове
Маслиновите дръвчета цъфтят с малко млечно бели цветове. За да цъфнат и да дадат плод дръвчетата се нуждаят от два зимни месеца с температури под 10С0.

Вредители и болести
Маслиновите дръвчета могат да бъдат нападнати от много инсекти, белокрилки, червени акари. За това е важно да се третират с препарати против инсекти. По-рядко коренни червеи и др.



Няма коментари:

Публикуване на коментар