сряда, 2 октомври 2013 г.

10 подправки подходящи за отглеждане в дома

Градината на кухненския перваз: Отглеждайте вкусни подправки в къщи.


Тази зима може да отглеждате подправките в къщи и да придадете на домашните си гозби вкуса на прясно откъснатата подправка, дори когато снега отвън се трупа. За отглеждането на подправки не ви е необходима специална светлина – те виреят добре и на перваза. Ето някои от подправките подходящи за отглеждане в домашни условия и съвети какво им е необходимо.
Започнете отглеждането на босилека от семена. Подходящо е да се постави на прозорец с южно изложение – там има достатъчно светлина и топлина.
Розмарин

Розмарин се отглежда от резници във влажна непочвена смеска докато пусне корени. Расте най-добре на прозорци с южно изложение.
Многогодишно растение, което е подходящо за отглеждане в контейнери през цялата година. Поставете го на прозорец с източно или западно изложение. Важно за дафиновия лист е да се осигури достатъчно въздух.
Започнете отглеждането на керевиза от семена посадени през късното лято. Той расте добре и на слаба светлина, но има нужда от температури между 180С и 210С за да започне да цъфти.
Сибирски лук
Ако сте засадили в градината си лук, в края на вегетационния сезон изкопайте туфа от него и го засадете в саксия. Оставете саксията на вън докато листата увехнат. През ранната зима, преместете саксията на хладно закрито място (като мазе) за няколко дни, накрая поставете саксията на светъл прозорец.
Отглеждането на риган е най-добре да се започне от резници на растения отглеждани на открито. Поставете саксията на прозорец с южно изложение. 
Може да започнете отглеждането на магданоз от семена или от туфа от вашата градина изкопана в края на сезона. Магданоза обича много слънце, но ще расте, макар и по-бавно, на прозорци с източно или западно изложение.
Вземете резница от растение отглеждано на открито. Салвията понася сухия въздух в дома, но има нужда от много слънце, което на може да получи на прозорец с южно изложение.
През спящия период късната есен или ранната зима е от съществено значение за естрагона да расте на закрито. Ако отглеждате естрагон в градината си изберете пораснало растение и го засадете в саксия и го оставете на вън докато листата да увехнат. Приберете го на хладно място на закрито за няколко дни и после го поставете на прозорец с южно изложение. Подхранвайте с течен органичен тор.
Може да започнете отглеждането на мащерка от резница или като засадите растение отглеждано на открито в саксия. Мащерката обича слънце, но може да бъде отглеждана и на прозорци с източно или западно изложение.


Няма коментари:

Публикуване на коментар