понеделник, 24 март 2014 г.

Как да се погрижим за градината след зимата

Едно от най-хубавите неща на първите топли пролетни лъчи е да гледаме как започва новия растеж на многогодишните ви растения или пъпките на дърветата и храстите, които се отварят и развиват. Пролетните луковици израстват и изпълват въздуха с ярки цветове и сладък аромат. Поляната започва да се раззеленява и се връща към живот. Вашата градина се оживява с затоплянето на времето, но от вас зависи да й отделите още малко грижи и внимание за да може да се възстанови след зимата.

Ето няколко съвета какво може да направите за вашата градина:

Подкастрете есенните цъфтящи храсти и дървета. Сега е подходящо време да се погрижите за младите издънки и да премахнете умрялата от зимните студове дървесина.

Почистете короните на нововъзникващите многогодишни растения, като Хемерокалисите и декоративните треви. Премахнете миналогодишния слой от умряла растителност, за да направите място и да доставите достатъчно въздух в короната, когато времето се затопли, така предпазвате растенията от гъбични заболявания.

 Луковиците на цъфтящите през лятото цветя, като гладиоли и лилии и др., които сте извадили от градината си през есента, трябва да се засадят през пролетта след като преминат сланите.

      За поляната ви, използвайте тор за подхранване и препарати против плевели. Почистете плевелите около бордюрите и по самата поляна. Не бързайте да косите тревата, оставете я да порасне до около 7 – 8 см и тогава косете за да избегнете прекалено засушаване и излагане на прекалени много слънце. Оставете отрязаната трева от първите няколко окосявания, тя действа като естествен мулч, но внимавайте да е разпределена равномерно.

    Добавете пресен слой мулч на многогодишните ви растения, докато те се събуждат и връщат към живот.

Събуждането на градината ви от дългия зимен сън е вълнуващо и възстановяващо, нещо което повечето градинари очакват с нетърпение всяка година. Има доста неща да се свършат, за това забавлявайте се и ви пожелаваме щастлива пролет!




1 коментар:

  1. Това е един сложен момент, който не бива да изпускаме.Снимките са показателни.Важно е да знаем как и къде точно да подредим някои дръвчета така, че да им дадем сили за нов цъфтеж и да могат да се раззеленеят добре.Зимата е студена и ако не сме зазимили добре, то на пролет ще бъдем разочаровани.Това цялото семейство да се заеме с градината е страхотно идея.Вече ми се иска и ние да си направим един красив пикник.

    ОтговорИзтриване