събота, 19 април 2014 г.

Великден, Възкресение Христово

Най-големият християнски и народен пролетен празник е с непостоянна дата – след пролетното равноденствие, след първото пълнолуние, в първия неделен ден. Движи се от 4 април до 8 май.

Обредна трапеза: шарени яйца, козунаци, обреден хляб, кравай с яйце, баница, мекици, кокошка с лук, зелени салати, ястия със спанак или други "зелении", саздърма, агнешко месо, печена луканка.
Великденски яйца
Велика или Страстна седмица се наричат дните от Връбница до Великден (заради страданията на Христос).
Понеделник и вторник са наречени за почистване на къщата, миене и къпане на децата. В сряда не се работи женска работа. Децата ходят за здравец и вият китки. В четвъртък не работят и мъжете.
В четвъртък се боядисват яйцата за ВЕЛИКДЕН. Жените месят хлябове и боядисват яйца, което е най-важният празничен обичай. Първото яйце задължително се боядисва червено. С него се натъркват челцата и бузките на децата и после се оставя до семейната икона до Велики четвъртък на следващата година; вярва се, че то има лечебна сила. Пъстрите яйца се наричат перашки. Стародавни народни вярвания гласят, че на Велики четвъртък земята и небето се разтварят и архангел Михаил пуска душите на мъртвите да си дойдат на земята. В събота могат да се пекат козунаци, а който не е успял в четвъртък – и да боядиса яйца.
През Великата седмица Исус завършва земния си живот и тържествените богослужения припомнят евангелския разказ за страданията му.
На Велики четвъртък е станала Тайната вечеря и предаването на Христос от Юда. Затова на този ден свещеникът в църквата изнася кръста от олтара, което символизира носенето му от Исус към Голгота.
Сутринта на Велики петък са разпнали Христос и после е погребан в пещерата. На богослужението от олтара се изнася плащаницата, с която е било покрито Христовото тяло, след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му. Вечерта с плащаницата се обикаля храмът и символично се погребва Исус. Плащаницата се слага на маса, отрупвана с дарове и цветя, а под нея се провират богомолците.
На Велика събота Богородица и Мария Магдалена отишли на гроба и го намерили празен. Явил им се ангел, който им съобщил за възкресението. В събота от 23 ч започва литийно шествие, а в 24 ч свещеникът обявява Възкресение. Миряните се поздравяват: "Христос воскресе! – Во истина воскресе!" и с радост в сърцата и запалена свещичка се прибират вкъщи.
В неделя по обяд Евангелието се чете на различни езици. След тържествената служба хората се прибират вкъщи, където отговяват с яйце и обреден хляб. С особени емоции е съпроводено "боренето", "чукането" с боядисани яйца. Победителят има яйце "борец " и ще бъде най-здрав и късметлия през годината. Черупките от яйцата се заравяли в градината или се слагали под прага на къщата и се вярвало, че те притежават магическа сила и ще гонят злото от дома.
Възкресение
В деня на Възкресение Христово е задължително младоженците да посетят кумовете си (носят им "кумов колач" и червени яйца), девера, родителите на младата булка (посещението се нарича "поклон"). У девера се ходи само първата година, у кръстника 3 години подред, а у родителите – всяка година. Три дни се празнува Великден. След дългите пости се правят пищни трапези. Хора, люлки и игри допълват радостта от празника.
Седмицата след Възкресение се нарича "Томина неделя" (заради неповярвалия във възкресението на Христос Тома), "Светла/празна седмица". През нея също не се работело и хората продължавали да се веселят и да си ходят по гости.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! Великден е, Възкресение Христово - най-големият празник за християните, празника на всички празници. Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Според народната традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. И в обичаите, и в обредите тясно се преплитат езичеството и християнството, което определя колоритността на нашия български Великден.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! 
HOME GARDEN ВИ ПОЖЕЛАВА ЗДРАВЕ, КЪСМЕТ И СВЕТЛИНА В СЪРЦЕТО!
Во истина воскресе!


СТАТИЯ ПУБЛИКУВАНА В: http://www.bizimi.com/bulgarianCustoms/Velikden.php

Няма коментари:

Публикуване на коментар