понеделник, 9 юни 2014 г.

Пресаждане на домашни растения

Пресаждането на домашните растения не е за страхливци, но пък е забавно и отпускащо. Направено като хората, навсякъде около вас ще има почва, корени и изсъхнали части от растенията. Пресаждането може да се ободряващ процес както за растенията, така и за нас. Но кога трябва да растенията да преминат през това ободрително травмиращо преживяване?
Това са някои от причините за пресаждането на растенията:
  •    Растението е прекалено голямо за саксията
  •    Растението има нужда от постоянно поливане
  •    Необходимо е да се разреди растението за да остане в същата саксия
  •    Корените растат над почвата
  •    В саксията има само корени
  •    Саксията е прекалено малка или счупена
  •    Водата остава прекалено много време на повърхността на почвата след поливане
Растенията насадени заедно с други растения за прекалено нагъсто или имат нужда от по-различни грижи.
  •         Почвата е прекалено твърда
  •          Бели корички соли се натрупват в почвата
  •          Много от корените излизат от дупките на саксията
Най-доброто време за пресаждане на растенията е когато те са в процес на активен растеж, обикновено през пролетта до лятото.
Сега като знаем кога и защо, е ред да научим как. За извадите цветето от саксията го обърнете с дъното на горе като придържате почвата, а листата и  стеблото са между пръстите ви. Сложете другата си ръка на дъното на саксията тупнете леко и измъкнете саксията.
Когато извадите растението от саксията огледайте корените. Те трябва да изглеждат здрави и бели или леко оцветени. Черните, по-тъмно оцветени корени, смачканите или миришещи корени са симптом за гниене. Ако растението ви има такива корени най-вероятно е преполивано или водата в подложката се е задържала повече време.
Изгнилите корени трябва да се премахнат внимателно.
Саксията в която пресаждате растението трябва да е един размер по-голяма от предишната саксия (от 2 до 5 см по-голяма). Ако саксията ви е 10 см трябва да я замените със саксия максимум 15 см. Използването за по-голяма от необходимото саксия забавя развитието на растенията.
Следващата стъпка е да поставите на дъното на новата саксия хартиена салфетка или филтър за кафе за да предпазите да не се отмие почвата. Противно на това което баба ви е казала, забравете поставянето на камъчета на дъното на саксията. Саксиите с дренажни дупки не се нуждаят от камъчета, всъщност камъчетата намаляват мястото за корените.
Добавете малко почва на дъното, толкова колкото е необходимо, за да може когато поставите растението в саксията и то да бъде на нивото на което е било засадено първоначално. Поставете растението в новата саксия, добавете почва като внимателно натъпквате почвата между корените, напълнете до ръба на саксията с почва. Когато полеете растението почвата трябва да слегне с около 1 см от ръба на саксията.


Ако сте спазили всички инструкции, ще се наслаждавате на красиви и здрави растения.

Ето още няколко важни съвета:
  1. Винаги използвайте хубава почва за вашите растения.
  2. Подхранвайте растенията си с качествени торове.
  3. Не поливайте или пръскайте растенията в най-топлите часове на деня, особено тези отглеждани на открито може да увредите листата им.

http://web.extension.illinois.edu/cfiv/homeowners/010303.html
Sandra Mason
Extension Educator, Horticulture

Няма коментари:

Публикуване на коментар