сряда, 10 декември 2014 г.

Коледното цвете

Известна още като коледно цвете, произхода на поинсетията е легендарен. Вярва се, че историята й започва с легендата за детето, което не могло да си позволи дар за Христос в коледната вечер, затова набрало плевели, растящи отстрани на пътя. Детето било научено, че скромният дар, подарен с любов, ще бъде приет от Господ. Плевелите се превърнали в блестящи червени цветове, които познаваме като поинсетия, а хората почувствали, че станали част от коледно чудо.

Поинсетия (Euphorbia pulcherrima) са известни като саксийни растения, най-често се продават около Коледа. Поинсетията била кръстена на името на първия посланик на САЩ в Мексико, Д-р Джоел Робърт Поинсет, който представил растението в САЩ през 1825. Поинсетиите са известни още и като зимни рози, мексикански огнени листа, Noche Buena, коледна звезда или коледно цвете. Ацтеките наричали поинсетията Cuetlaxochitl, което означава „цвете с кожени листа”. Прицветниците на растението се използвали от ацтеките, като от тях правели червеникаво лилава боя. В Перу и Чили наричали поинсетията „Короната на Андите”. Ботаническото име на поинсетията, Euphorbia pulcherrima, означава „най-красивата Euphorbia”. Растението е с произход Централна Америка и южно Мексико.

Поинсетията е била ценена от древните Ацтеки (мексиканските индианци) като символ на чистотата. Векове по-късно, ранните християни от Мексико възприемат растението, като почетно цвете за коледната нощ. Мексиканските поинсетии обикновено са ярко червени. Случайно или не поинсетията е станала символ на Коледа, както коледното дръвче и имела. 12 Декеври е национален ден на поинсетията.

В Северна Америка, поинсетията е растение номер 1 по продажби на саксийни растения, с приход от над $250 милиона за продажбите в 6 седмичния период преди Коледа. 90% от всички поинсетии се изнасят от САЩ и Калифорния е щата с най-голяма продукция.


Поинсетията позната с искрящите си червени цветове около Коледа често е използвана като декорация, заради празничната си разцветка. Днес на езика на цветята поинсетията символизира успеха, веселието и радостта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар