четвъртък, 11 юли 2013 г.

Грижи за Розите


За да осигурите най-правилна грижа за вашите рози и да ги накарате да дадат най-доброто от себе си, има няколко прости стъпки за хубава и приятна за окото градина.



Правилно поливане
Честотата на поливане зависи от почвата и климата, а също така и от възрастта на растението. Опитайте се да поливате почвата около розата сутрин рано няколко дни в седмицата – поливайте бавно, докато почвата се напои на 30 – 50 см. дълбочина. Старайте се да не пръскате листата докато поливате, тъй като това може да доведе до разпространяване на зарази.

Повечето рози предпочитат редовно подхранване. Най-лесният начин да запомним кога да похраним розите е да мислим за торовете като за награда за растенията: подхранването започва още с първите листа на розата. За напомняне кога да слагате тор през вегетационния период, може да използвате всяка вълна на цъфтеж („Браво розички, ето ви наградата”). Спрете да подхранвате два месеца преди периода на сланите.

Мулчирайте богато
Мулча е важна част от грижата за растенията, той помага за намаляване на плевелите около растенията, поддържа почвата влажна и рохкава и като добавка подхранва. Най-добре е да се ползва органичен мулч – може да ползвате дървени стърготини или начупена кора, борови иглички, кокосови стърготини или начупени листа от дъб и др. Сложете го през пролетта, когато почвата започне да се затопля и преди да започнат да растат плевели. Мулча се поставя на 5 – 10 см около розата, като се оставя малко място в самата основа на стеблото. Подменете мулча през годината при влошаване на качеството му. (За мулчиране може да използвате кори за орхидеи, като ORCHID FOCUS REPOTTING MIX)

Предпазване от вредители
Най-добрата превенция на розите от вредители се постига, като се подбират качествени растения и като се полагат необходимите грижи за тях.

Подрязвайте за да насърчите цъфтежа
Не се притеснявайте да подрязвате – няма доказателства, че някой е уморил растения с  градински ножици! За подрязване на розите ще са ви нужни някои от следните инструменти: градински ножици с извито острие; градински ножици с дълги дръжки и градински ръкавици за да се предпазвате от тъни и бодили.
Подрязването помага да се запази големината и формата на розата. Силното подрязване стимулира растежа, което води до по-обилен цъфтеж. Селективното подрязване води до засилен растеж, но намалява цъфтежа. Ето и няколко съвета:
  • За съвременните сортове, подрязването стимулира цъфтежа през цялото лято.
  • Установените хибридни видове Floribundas и Grandifloras трябва да се подрязват рано всяка пролет преди да се появят пъпки.
  • По-старите сортове и пълзящите рози, които цъфтят веднъж годишно, трябва да се подрязват веднага след цъфтежа, тъй като те цъфтят на клони от предишната година.
Диаграмата показва правилният ъгъл на подрязване.












Първото подхранване трябва да се направи заедно с първата поява на листата.

За напомняне през вегетационния период подхранването трябва да се прави при поява на нови цветове.

Подхранването трябва да се спре два месеца преди сезона на сланите.



Няма коментари:

Публикуване на коментар