сряда, 3 юли 2013 г.

Carnivorous plants или насекомоядни растения

Открийте удивителния свят на насекомоядните растения - оцеляващи на диета oт насекоми, жаби, птици и дори дребни бозайници!

Защо тези растения са насекомоядни?

Venus fly trap
Венерината клопка (Dionaea muscipula) има листа като капан.
Повечето насекомоядни живеят в торфени блата и райони със заблатени киселинни почви. Тези почви обикновенно са бедни на хранителни вещества, които са необходими на растенията за да растат добре. Насекомоядните растения си набавят азот от насекомите, които хващат. Листата им са специализирани и образуват капан - обикновенно представлява лепкава повърхност или са много твърди - когато насекомите попаднат на тях активират капана, който се затваря около плячката си.  Ензимите, които изпуска растението обездвижват плененото насекомо, като образуват богата на хранителни вещества "супа", която абсорбират.
Много насекомоядни растения са застрашени, заради засушаването на блатата, залесяване, използване за засяване на агрокултури и дори застрояване. Застрашени и заради прекомерното събиране и колекциониране.
Местообитания.
От планините на Шотландия до дъждовните гори на Индонезия има растения, които ядат животни. Техните естествени местообитания са торфени тресавища и сезонни и постоянно влажни торфени или песъчливи почви, които са едновременно са богати на киселини и със слаби хранителни способности.
Close up of a Drosera (sundew)
Насекомите залепват на лепкавата повърхност  (Drosera)

Методи на залавяне

Растенията са статични - те не могат да преследват плячката си. Вместо това, растенията ги примамват и ги хващат, обездвижват ги и  абсорбират хранителните вещества под формата на "супа". Плячката обикновенно са насекоми и други малки безгръбначни, но често и жаби, птици и дори малки бозайници могат да бъдат заловени от големите тропически видове.
Има четири метода на залавяне:
  • Приклещващ капан - Венерината клопка (Dionaea muscipula) има листа като капан. Модифицираните, назъбени крайчета на листата с чувствителни косъмчета, които задействат затварянето на листата, така че плячката, която е парализирана от ензимите които се изпускат от жлезите, да не може да избяга.
  • Капан яма - Sarracenia, Cephalotus, Darlingtonia и Nepenthes всичките използват този метод. Насекомите са привлечени от цветовете и сладките секрети от вътрешността на чашката, където пропадат на дъното и биват разградени от ензими или бактерия.
  • Капан мухоловка - Лепкава повърхност имат росянка (Drosera) и мехурковите видове (Pinguicula). Насекомите са привлечени от лъскавите жлези покриващи листата и при контакт залепват и не могат да избягат.
  • Засмукващ капан - Метода използван от Utricularia включва подводно мехурче с вход към капана. Малките животни се засмукват в мехурчето при наплива на вода, когато капана се отвори.


ХОУМ ГАРДЪН ПРЕПОРЪЧВА СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ПОЧВА ЗА НАСЕКОМОЯДНИ CARNIVOROUS FOCUS http://www.homegarden-bg.com/pochva-za-nasekomoyadni-rasteniya-carnivorous-focus-2-l.html

Материали за статията благодарени на Кралската ботаническа градина - Великобритания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар