четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Хелоуин по света


Хелоуин е един от най-старите празници и се празнува в много страни по света. В Мексико и другите латиноамерикански страни се нарича Día de los Muertos – Денят на починалите – почитат се починалите любими хора и предци. В страните, като Ирландия, Канада и САЩ, децата и възрастните заедно се забавляват на популярния празник Хелоуин, които произхода от древните фестивали и религиозни ритуали. Традицията включва парти с костюми, номер и лакомство, шеги и игри.

Dia de los Muertos

В Мексико, Латинска Америка и Испания, „All Souls’s Day”, които се празнува на 2-ри Ноември се отбелязва с тридневни празненства, които започват в нощта на 31-ви Октомври. Хелоуин. Много семейства правят олтар за мъртвите в домовете си за да почетат починали близки и ги украсяват с бонбони, цветя, снимки, оставят се техни любими храни и напитки, и прясна вода. Често се оставят и сапун и кърпа за да може духа, които дойде да се измие преди да започне пиршеството.
Палят се свещи и тамян за да помогнат на починалите да намерят пътя към дома. Роднините почистват и гробовете на отишлите им роднини. Това може да включва махане на плевели, ремонтиране на повреди и боядисване. После украсяват гроба с цветя, венци и хартиени гирлянди. На 2-ри Ноември, роднините се събират на гробището да се почерпят в памет на починалите и да си спомнят за тях. Някои от събиранията включват и текила и група мариачи.

Деня на Гай Фокс

В нощта на 5-ти Ноември се палят огньове в цяла Англия. Горят се чучела и има фойерверки. Денят на Гай Фокс няма връзка с Хелоуин и древния Келтски фестивал на Самайн, въпреки, че има подобни традиции и съвпада с дата. Англичаните, в по-голямата си част, спрели да празнуват Хелоуин, когато започнало да се разпространява Протестантската реформация на Мартин Лутер. Последователите на новата религия не вярвали в светците, за това нямало причина да празнуват нощта на Вси светии. За сметка на това се появил нов есенен ритуал. Денят на Гай Фокс, честващите го си спомнят за екзекуцията на всеизвестния Английски предател, Гай Фокс.
На 5-ти Ноември 1606г., Фокс е екзекутиран след като бива обвинен в опит да взриви сградата на Английският парламент. Фокс е бил член на католическа група, които искали да свалят Крал Джеимс I от власт. Денят на Гай Фокс се празнувал точно след деня на екзекуцията му. Първите огньове били наричани „костни огньове” и на тях се изгаряли чучела и символичните „кости” на католически папа. Два века по-късно чучелата и папските кости били заместени с образа на Гай Фокс и неговите кости. В допълнение с правеното на чучело и изгарянето му, децата в някои части на Англия също обикаляли улиците с чучело и събирали пари, които оставали за тях. Това най-много се доближава до Американската традиция с номер или лакомство, която може да срещнете в Англия. Денят на Гай Фокс бил честван и от пилигримите, докато се установявали в Плимут. Но младата нация с развитието на историята развила и нови традиции и все по-малко хора празнували деня на Гай Фокс, докато евентуално празника не бил забравен.

Хелоуин: Къде е започнало всичко

В Ирландия, от където произхожда Хелоуин, деня се празнува по-подобен начин, като в САЩ. В провинциалните райони се палят огньове, както е било през периода на Келтите, и в цялата страна, децата се маскирали и обикаляли цяла вечер за лакомства и номера и квартала. След това отиват на прати със съседи и приятели, на които се играят различни игри.

Традиционна храна за Хелоуин е подобен на козунак кекс с плодове. В кекса се слагат късмети, предричащи бъдещето. Децата се забавляват, като правят номера на съседите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар