вторник, 22 октомври 2013 г.

Тиквите


История на тиквата
Тиквите произхождат от Северна Америка. Семена от подобни растения са били открити в Мексико около 7000 до 5500 г.пр.н.е.

Сведения за тиквата има много векове назад във времето. Названието тиква е с гръцки произход и означава „голям пъпеш” или „pepon”. „Pepon” било променено от французите на „pompon”. Англичаните променили „pompon” на „Pumpion”. Американските колониалисти променили „pumpion” на „pumpkin”.
В Америка местните индиански племена използвали тиква, като основен продукт векове преди поклонниците да пристигнат. Индианците са сушили ленти от тиква и са ги вплитали в рогозки. Нарязани дълги парчета тиква печени на открит огън се приготвяли за ядене. Когато белите заселници пристигнали, видели тиквите отглеждани от индианците и скоро тиквите се превърнали и в техен основен продукт. Както и в наши дни, ранните заселници използвали тиквата за приготвяне на различни рецепти от десерти, до яхнии и супи. Оригиналната рецепта на тиквения пай се смята, че била разрязана на половина тиква изчистена от семки и напълнена с мляко, подправки и мед. Тиквата била печена на горещата жар.

Историята на тиквения фенер
Хората правят тиквени фенери от векове. Правенето тиквени фенери произхожда от ирландския мит за „Скъперника Джак”. Според историята, Джак Скъперника поканил Дявола да пийнат, преди да го отведе със себе си в ада. Потвърждавайки името си Джак Скъперника не искал да плати за своето питие и убедил Дявола да се превърне в монета, с която да плати питиетата. Дявола се преобразил и в този момент вместо да плати, Джак прибрал монетата в джоба си, точно до сребърен кръст, които носел в себе си и така попречил на дявола да се преобрази отново. След известно време Джак освободил Дявола, с условието, че няма да го търси една година и че, когато Джак умре, той няма да прибере душата му в ада. На следващата година Джак пак измамил Дявола да се покатери на едно дърво за да откъсне плодове. Когато Дявола се покатерил, Джак издълбал кръст в кората на дървото, за да му попречи да слезе, докато не обещае, че няма да го търси още 10 години.
Скоро след това Джак умрял. Според легендата, Бог не позволи такава грешна душа да влез в рая. Дявола ядосан от номерата на Джак, спазил обещанието си да не прибира душата му в ада. Отпратил Джак в тъмата нощ, като му дал само един горящ въглен. Джак поставил въглена в издълбана ряпа и от тогава броди по света.  Ирландците започнали да се обръщат към тази призрачна фигура с „Джак от фенера”, или просто „Джак фенера”
В Ирландия и Шотландия, хората започнали да правят собствени варианти на фенерите на Джак, като издълбавали страшни лица върху ряпа или картоф и ги поставяли на прозореца или близо до вратата за да прогонят Джак скъперника и другите бродещи лоши духове. В Англия използвали голямо цвекло. Имигрантите от тези страни пренесли традицията за Джак фенера с тях, когато отишли в Америка. Скоро след пристигането си открили, че тиквите, плод традиционен за Америка, са подходящи за фенерите.
Интересни факти за тиквите!
  • Тиквите са от семейство Cucurbita, което включва продълговата тиква и краставици
  • Тиквата съдържа калий и витамин А.
  • Цвета на тиквата се яде.
  • Най-големия тиквен пай правен някога е тежал около 160 килограма и е бил с диаметър 1.50м. За направата му са използвани 36 кг тиква, 16 кг захар, 144 яйца и е отнело 6 часа за да се изпече.
  • В ранните години на колонизирането тиквата била използване като основа за пая не за пълнеж, както е сега.
  • Тиквите били използвани за премахване на лунички и лечение от змийско ухапване.
  • Най-голямата тиква отглеждана някога тежала 517 кг.
  • Тиквите съдържат 90% вода.
  • 80% от доставката на тикви в САЩ се извършва през октомври.
  • Коренните жители на Америка правели рогозки от сплескани и изсушени ленти от тиква.
  • Коренните жители на Америка наричали тиквите "isqoutm squash."
  • Коренните жители на Америка използвали тиквените семена за храна и лекарства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар