понеделник, 7 октомври 2013 г.

Какво представлява тора и защо растенията се нуждаят от него?


За да може растенията да растат и да се развиват се нуждаят от редица различни химически елементи. Най-важните от тях са:
v  Въглерод, водород и кислород, те се доставят от въздуха и водата и следователно са в неограничено количество.
v  Азот, фосфор и калий са трите макронутриента и трите елемента, които ще откриете в торове.
v  Сяра, калций и магнезий са второстепенни хранителни вещества
v  Бор, кобалт, мед, желязо, манган, молибден и цинк са микронутриенти.

Най-важните от тях (тези, които са необходими в големи количества на растенията) са азот, фосфор и калий. Вероятно сте чели за аминокиселините, клетъчните мембрани и АТФ:
v  Всяка аминокиселина съдържа азот.
v  Във всяка молекула, клетъчната мембрана съдържа фосфор (тези мембрани се наричат фосфолипиди), както и всяка молекула от АТФ (основния енергиен ресурс на клетките).
v  Калия съставлява от 1% до 2% от теглото на всяко растение и като йон е много важен за метаболизма.

Без азот, фосфор и калий растенията не могат да растат, защото не могат да произвеждат елементите от които се нуждаят. Те са като фабрика за коли, която работи без стомана или като пътно строителен екип без асфалт.
Ако някои от макронутриентите липсва или е труден за набавяне от почвата, това ще ограничи растежа на растението. В природата азота, фосфора и калия, често идват от гниенето на умрели растения. В случая на азота, рециклирането на азот от мъртвите към живите растения често е единствения източник за набавянето му чрез почвата.
За да накарате растенията да растат по-бързо, трябва осигурите веществата необходими на растенията в подходяща за тях форма. За това са предназначени торовете. Повечето торове осигуряват основно азот, фосфор и калий, защото останалите вещества са нужни в по-малки количества и често се съдържат в почвата. Азота, фосфора и калия са определящи за развитието на растенията.
На всяка опаковка тор е посочено процентното съдържание на основните нутриенти – азот, фосфор и калий. Ако на етикета е посочено, 12-8-10, това означава, че съдържанието на азот е 12%, на фосфор е 8% и на калий е 10%.
А защо хората нямат нужда от тор за да растат? Защото хората си набавяме всички необходими вещества от растенията или от месото на животните, които ядат растения. Растенията са фабриките, които вършат цялата работа по обработката на основни елементи за живот и ги правят достъпни за нас.



Няма коментари:

Публикуване на коментар